Vad är mustning

Villa Berglidens Äppelmusteri

Mustning:

Pressning

För att framställa en liter must åtgår ca 2 kg frukt. Frukten krossas först och därefter kallpressas. Under pressningen frånskiljs skal, kärnor och fruktkött genom filtrering.

 

Tappning på flaska eller Bag in Box

Av miljöskäl har vi valt att använda oss av 1 liters-flaskor samt 3 liters Bag in Box (BiB).

 

Pastörisering

För längre hållbarhet på äppelmusten, upphettas musten till 80 grader i 20 min, varefter den får svalna. Processen innebär att äpplets smak och näringsämnen bevaras, och inga konserverings-medel behöver tillsättas.

Beroende på vilken äppelsort som använts och dess mognadsgrad, kan färg och sötma varierar.

Efter en tids förvaring kan en mindre mängd "grums ansamlas i botten på flaskan, vilket är helt normalt. Grumset består av fibrer från äpplets fruktkött som finfördelas enkelt om man försiktigt skakar flaska/BiB.

 

Hållbarhet

Pastöriserad äppelmust kan förvaras i rumstemperatur i flera månader. För att säkerställa lång hållbarhet bör musten förvaras svalt och mörkt. Öppnad flaska ska förvaras kallt och hållbarheten är då ca 3 dagar. Öppnad BiB skall också förvaras kallt men kan då hålla sig minst en månad

 

Vanliga frågor

 

Vilka äpplen kan man göra must på?

  • Alla äpplen som du kan tänka dig att äta
  • Man bör undvika fallfrukt då det annars lätt slinker med något dåligt äpple
  • Äpplen i beteshagar skall undvikas pga. risken för EHEC (ref. Livsmedelsverket)
  • Äpplen med skorv/prickar utgör inga hinder för mustning

 

När är äpplen mogna?

  • Smaka ett äpple så att balansen mellan sötma och syra är lagom
  • Dela äpplet med en kniv och om kärnorna är bruna så är äpplet moget.
  • Vissa äppelsorter börjar tappa sina äpplen innan frukten är riktigt färdig. Man kan då plocka ned äpplena i papperskassar och låta de eftermogna några dagar.

 

Kommer all must från mina äpplen?

  • Varje kunds äpplen mustas separat vilken gör att din must baseras till 100% på din frukt (vid små patrier samsas dock pressningen med annan kund vilket brukar göra musten ännu godare)

 

Kan jag använda päron?

  • Päron kan med fördel blandas med äpplen som är lite sura

Kontakt

 

Norrbyvägen 88

136 73 Vendelsö, Haninge

 

E-mail:

Kontakt@vbappelmusteri.se

 

Tel:

070-0700 684

 

Företagsfakta

 

Villa Berglidens Äppelmusteri är ett godkänt livsmedelsföretag och innehar F-skatt