Frågor och svar

Vanliga frågor


Hur ser jag att äpplet går att musta?


Äpplet skall gärna vara saftigt och lite "krasigt", när du biter i det för att det skall bli bästa musten.


Det går bra att musta fallfrukt med mindre stötskador (dock ej ruttet eller mögligt)

En del mögelsvampar producerar giftet patulin och fallfrukt från beteshagar kan i värsta fall få med salmonella eller e-coli bakterier.


Om äpplet är mjöligt så har det tyvärr gått över till att passa bättre för mos och äppelkaka. Är du osäker, ring så hjälper vi gärna till.



När kan jag lämna äpplen/ hämta min must?


Våra öppettider för inlämning hittar du på vår onlinebokningssida, här kan du också se vilka tider som är lediga för tillfället.


Din must är oftast färdig ett par dagar efter inlämning, vi kontaktar dig när den är klar för upphämtning via sms.

Vi försöker alltid ta en kontinuerlig dialog om när det kan passa för dig att komma förbi och hämta din must.


Vid högsäsong kan det vara bra att boka ett par veckor i förväg då besökstrycket kan vara högt.

Hur länge håller min must?


Om inget annat är överenskommet pastöriserar vi alltid den färdiga musten. Genom att hetta upp den till 80 grader konserverar vi musten utan använda några tillsatser.


Vi garanterar hållbarheten till 1 år på flaska och 9 månader för bag in box.


Oöppnad förpackning bör förvaras svalt och mörkt, i skafferi eller källare.


Öppnad förpackning förvaras i kylskåp. Flaskan håller då upp till en vecka och bag in box (BIB) upp till en månad, i kylskåp.

Kommer all must från mina äpplen?


Vid små partier samsas äpplen från flera kunder. Vi blandar individuellt beroende på sorter och mognad. Att blanda brukar göra musten ännu godare.

Vid större partier kommer musten 100% från dina egna äpplen.


Kan jag göra must på päron?


På grund av allergirisken gör vi inte must på päron. Päron mognar även väldigt fort och blir till mos i våra pressar.

Visste du att..

Vår must innehåller varken socker, konserveringsmedel eller några andra konstigheter? Endast 100% fruktjuice.